В последния брой на рубриката Темите на деня  от предаването

...
В последния брой на рубриката Темите на деня  от предаването
Коментари Харесай

Изсичане на дървета пред домовете. Как да могат да реагират гражданите?

В последния брой на рубриката " Темите на деня "   от предаването " Нашият ден " диалогът се концентрира върху сериозна екологична тематика, която вълнува обществото — гражданските сигнали за изсичане на дърветата в българските градове и села. Гост в студиото беше Александър Дунчев, прочут природозащитник, лесовъд и някогашен шеф на Изпълнителната организация по горите.

В предаването Дунчев изясни, че казусът има двойно измерение: от една страна, публичното терзание от гледката на отрязани дървета по улиците и пред домовете, и от друга — действителната заплаха, която тези дървета могат да съставляват. Той уточни, че коренът на казуса е в загубата на доверие към локалните управляващи и институциите, които би трябвало да се грижат за зелените площи.

Според него честата промяна на фрагменти с политически назначения е довела до уволненията на същински експерти и е заменила професионалното управление на градските зелени площи с " нашите хора ". Тази процедура е разрушила доверието на жителите в способността на общините да се грижат съответно за дърветата.

В диалога Дунчев подчертава и върху обстоятелството, че дърветата, надвишаващи 50-60 години, постоянно стават рискови. Той посочи и рисковете от климатичните аномалии като тежки снеговалежи, които могат да провокират рухване на дървета или клони.

Дунчев предлага жителите интензивно да се включват в процесите на ръководство и да упорстват за бистрота и съблюдаване на общинските правила за обгрижване на дърветата. Той също по този начин посъветва хората да търсят услугите на квалифицирани арбористи и дендролози, които могат умело да оценят положението на дърветата.

В умозаключение Александър Дунчев изрази вяра, че постепенното изчистване на политизацията в общинските и държавни структури ще докара до възобновяване на професионализма и доверието на жителите към тези институции. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР